πŸŽ‰ metJip is verkozen tot winnaar van de HR Changemakers Award 2024. Lees meer Β»

Aan welke regels moet je je als werkgever houden bij een arbeidsovereenkomst?

Als werkgever ben je verantwoordelijk voor het naleven van verschillende wettelijke regels met betrekking tot de arbeidsovereenkomst. Deze regels zijn bedoeld om de rechten en bescherming van werknemers te waarborgen en een eerlijke werkomgeving te creΓ«ren. In dit artikel bespreken we enkele belangrijke regelgeving waar je als werkgever rekening mee moet houden.

‍

Wettelijke regels
‍

‍Het Burgerlijk Wetboek (BW)
‍
Het Burgerlijk Wetboek (BW) is een centrale bron van arbeidsrecht in Nederland. Hierin vind je regels met betrekking tot diverse aspecten van arbeidsovereenkomsten, waaronder proeftijd, vakantie, opzegtermijnen en ontslag. Als hiervan bij cao of arbeidsovereenkomst kan worden afgeweken, dan is dat expliciet vermeld in het BW. Als dit niet is vermeld, dan gaat het om dwingend recht waarvan niet kan worden afgeweken.

‍Wet minimumloon en minimumvakantietoeslag
‍
De Wet minimumloon en minimumvakantiebijslag verplicht werkgevers om werknemers minimaal het wettelijke minimumloon en de minimumvakantiebijslag te betalen. Dit is een fundamenteel recht van werknemers dat moet worden gerespecteerd.

‍Arbeidstijdenwet (ATW)
‍
De Arbeidstijdenwet (ATW) bevat voorschriften met betrekking tot werktijden en rusttijden. Zo staan in de Arbeidstijdenwet onder meer regels over werken op zondagen, nachtarbeid, oproepdiensten en beschikbaarheidsdiensten. De regels uit de Arbeidstijdenwet gelden voor iedereen die 18 jaar of ouder is en voor een werkgever werkt. Dat betekent dat de Arbeidstijdenwet ook van toepassing is op stagaires, gedetacheerden en uitzendkrachten.

‍Arbeidsomstandighedenwet
‍
De Arbeidsomstandighedenwet stelt doelen vast voor de veiligheid en gezondheid op de werkvloer. Werkgevers moeten ervoor zorgen dat werknemers veilig en gezond kunnen werken door te voldoen aan de voorschriften van deze wet.

‍Wet Arbeid en Zorg (WaZo)
‍
De Wet Arbeid en Zorg regelt diverse verlofregelingen waarop werknemers recht hebben, zoals zwangerschapsverlof, ouderschapsverlof en zorgverlof. Het doel van de WaZo is om de combinatie tussen werk en privΓ© te vergemakkelijken voor werknemers.

‍Algemene wet Gelijke behandeling
‍
De Algemene wet Gelijke behandeling is een Nederlandse wet die tot doel heeft om discriminatie op grond van godsdienst, levensovertuiging, politieke gezindheid, ras, geslacht, geaardheid en burgerlijke staat te voorkomen en te bestrijden. Deze wet is dus bedoeld om ongerechtvaardigd onderscheid op de arbeidsmarkt tegen te gaan.

‍Wet transparante en voorspelbare arbeidsvoorwaarden
‍
Het doel van deze wet is om werknemers beter te informeren over hun arbeidsvoorwaarden en om de arbeidsrelaties transparanter en voorspelbaarder te maken. Dit draagt bij aan een meer gelijkwaardige positie van werknemers en werkgevers in de arbeidsmarkt.
‍

Regels in de cao
‍

Veel werkgevers vallen onder een collectieve arbeidsovereenkomst (cao). Cao’s bevattem vaak aanvullende regels met betrekking tot loon, vakantie, opzegtermijnen en andere arbeidsvoorwaarden. Als in een bepaling van het Burgerlijk Wetboek staat vermeld dat er bij cao mag worden afgeweken van die bepaling, dan kan een cao afwijkende regelingen bevatten. Een cao wordt meestal vastgesteld voor een periode van 2-3 jaar. Daarna kunnen bepalingen weer wijzigen.

‍

Kies voor metJip en zorg dat jouw arbeidsdocumenten altijd up-to-date zijn met de actuele wet- en regelgeving.

‍

Klaar voor jouw
start metJip?

Bespaar tijd & voorkom fouten.